dimarts, 13 de maig de 2014

Crema de calçots, gírgoles i romesco

Ara si, punt i final a la temporada de calçots! Si us en queden alguns escalivats en podeu fer una crema amb ells. La cullera a casa triomfa en forma de sopa, pel què fa les cremes han de semblar més a un puré que una sopa. Amb fred la sopa passa sola, amb la calor les cremes passen soles, però a casa no. La petita de la casa no suporta la crema/puré. Ho he intentat tot, i he decidit que faré cremes quan toquin i com em vingui de gust, ja que faci el que faci no li agradaran. La negociació comença:
- mare, què tenim per dinar?
- menjar!!
-però quin menjar?
- ja ho veuràs!!
A taula:
- Per què?- amb cara de fàstic.- per què? no m'ho penso menjar....
I pots respondre:
- Tu mateixa, no vols menjar, no mengis.
o:
- Va, dona, només una mica, quatre cullerades.
o:
- Sempre amb la mateixa cançó, ja saps que n'has de menjar, ja que si les tastes algun dia t'agradaran...

Etc, etc, etc. No serveix de res. A la segona cullerada, ja portem un quart d'hora, i quan acabem la quarta han passat tres quarts d'hora. Per tant, faci el què faci, i com les faci és així com acaba la història, fa 8 anys que la sento, a hores d'ara ja hauria d'haver canviat la cançoneta?
Per tot això, un bon dia vaig decidir que faria les cremes que volgués sense pensar si li agradaven a uns o als altres. I aquesta n'és una.

He de dir, que les gírgoles són de collita pròpia.





Necessitem:

  • 50 calçots cuits (si pot ser fets al foc i no al forn)
  • 200g de gírgoles
  • 1 l de brou suau de verdures
  • 125g de melmelada de calçots
  • 1 patata mitjana
  • oli d'oliva
  • sal
  • salsa de romesco






En una olla alta posem un raig d'oli i hi afegim les gírgoles netes i tallades. Les deixem coure una mica. Hi afegim els calçots cuits tallats, la melmelada de calçots, la patata tallada a daus grans i el brou.
Deixem que bulli a foc baix fins que la patata estigui cuita.
Triturem i hi afegim una mica d'oli (al gust).
Aquesta la vàrem menjar com un puré calent amb un toc de romesco.