dimecres, 7 de desembre de 2011

L'all i la melmelada d'all

Buff!! Una melmelada d’all? Si, d’all confitat!- aquesta pot ser i és una de les preguntes i respostes més freqüents quan anem a fires i la deixem tastar. Com és la melmelada d’all? Increïble, té gust d’all, per suposat, però és dolça, és una melmelada. Es tracta d’all confitat, l’olor i el gust d’all, però més suau.

Què passa amb l’all? Què és?
El nom científic és Allium sativum. L'all és una herbàcia vivaç, de la família de les liliàcies. Té un bulb arrodonit i comestible, anomenat cabeça, compost de nombroses unitats, els grans. Tota la planta, però sobretot el bulb, conté al·liïna i al·licina, substàncies d’olor peculiar.

Els antics egipcis, els grecs o els romans ja parlaven de les qualitats de l’all. Té una llarga llista de beneficis per la salut, però tot i així, hi ha molta gent que no el tolera ni per l’olor ni pel seu sabor. A què és degut? Segurament al seu gust fort i intens, lleugerament picant, què desapareix quan es cuina.
És un ingredient indispensable de la nostra cuina, pels rostits, picades o salses, i per què no en una melmelada?


Aquí la teniu, la melmelada d’all: 






Ens la podem menjar:

Una torrada de pa amb una fina capa de melmelada
Amb bacallà esqueixat, o confitat
Com si fos un allioli, al cantó de carn a la brasa.
És qüestió d’imaginació!!