dissabte, 15 de setembre de 2012

Porcella amb melmelada de cervesa

Aquest any la gent de la revista Cuina  cel·lebraran, el dia 22 de setembre a Manlleu, el primer dia Cuina 2012. Es farà la Festa del Porc i la Cervesa. Per aquest motiu han proposat un concurs de  receptes on l'ingredient obligatori ha de ser la cervesa i hi poden participar tots els blocs gastronòmics. El dia que ens van convidar a participar-hi encara estavem de vacances, i fins que no hem començat l'escola els nostres fills  no em tingut el temps i la pau necessaria per posar-nos a cuinar. El que si que havíem treballat era la idea, volíem fer una porcella cuinada amb cervesa, variant una mica la forma que la cuinen a Mallorca.Ingredients que hem necessitat:

Sal pebrem la porcella, l' untem amb el llar (saïm), el reguem amb el suc de llimona, i la posem en una safata per posar-la al forn. Al fons de la safata hi posarem aigua i una de cervesa negra. Ja  podem posar al porcella al forn,que ha d'estar a temperatura mitja.
Necessitarem unes tres hores de cocció.
Mentre la porcella es va coent, fonem llar i el barregem amb cervesa negra, aquesta preparació ens servirà per anar pintant la porcella cada vint o trenta minuts.
L'últim quart d'hora és el moment d'encendre el grill i així li acabemde donar color i aconseguire'm una pell encara més cruixent.
Treiem la bestia del forn, i començarem a preparar la salsa.
Retirem el suc que ha deixat anar la porcella i la barreja de llar i cervesa, i ho posarem tot en un cassó. Hi afagim la poma pelada i tallada a grills i una mica més de cervesa negra, courem la poma  a foc mig. Quan la poma estigui tova hi afegirem una cullerada de mel, i ho deixarem coure un minut més. La salsa ja està a punt.
La presentació per un plat podria ser de la següent manera:


Al fons del plat una base de poma, al damunt hi posem un tall de porcella, i ho regem tot amb una mica de salsa. Ho acabarem amb  melmelada de cervesa i una branqueta de romaní florit.
El resultat és .... no hi ha paraules!! El gust amarg de la cervesa però suavitzat amb la mel i la poma, han fet una salsa que convina molt bé amb la porcella. La melmelada la vàrem fer amb la cervesa Rosita original, de color molt clar i de gust molt fi i suau, ha quedat una melmelada gairebé transparent. És una recepta que gairebé es fa sola, encara que sigui una mica llarga.