dimarts, 16 d’octubre del 2012

III Jornades del Romesco de Tarragona

Els humans, en teoria, ens diferenciem dels animals per saber-nos adaptar a l'entorn. El romesco, com a menja s'ha adaptat i ha evolucionat, és una de les menges catalanes que com passa a la cuina, bastant sovint, s'introduir com una sol·lució a uns certs plats de peix i encara està evolucionant, canviant com un infant que no ha arribat a l'edat adulta. La base del romesco són fruits secs, tomàquet, nyora, all, sal i julibert, lligada amb oli si la fem servir com a salsa d'amanides, calçots, o allargada amb fumet quan es tracta de peix. Aquí podríem parlar llargament sobre quin és el romesco autèntic, i segur que les mares guanyarien, i tot i així no ens posaríem d'acord, només ens posarem d'acord en quan d'on ha sortit i quan ha sortit, es a dir, ha sortit dels pescadors i ha sortit de la costa de Tarragona.
Nosaltres, que n'acostumem a fer durant tot l'any, som perapunyetes amb tots els romescos que tastem i ens agrada que tinguin una certa qualitat, tant gustativa com d'ingredients utilitzats. No cal ser un gran coneixerdor de cuina per saber que el romesco és una recepta important dins el receptari català i que a les terres tarragonines ens agrada amb tot. I és en aquest marc incomparable, que han nascut Les III Jornades del Romesco de Tarragona.
Les Jornades organitzades per estaments oficials, moltes associacions relacionades en el món de la restauració i la gastronomia, s'han unit per promocionar el ROMESCO. Hi participen 34 restaurants de Tarragona, de tota la ciutat, i cada un ens proposa un menú especial (del dia 11 d'octubre fins el 28 d'octubre). Però no en tenien prou i també s'han inventat una ruta de tapes amb romesco, el Tasta Romesco, que aquest és el segon any que la fan. que només es podria tastar fins el dissabte dia 1.

Per nosaltres ha estat un plaer poder participar en la ruta, combidades a tastar sis tapes de sis restaurants diferents, dos de la part alta, Arcs Restaurant i Degvsta, dos de la zona de la rambla nova, De Vins i Cócvla, i dos del Serrallo, Xaloc i Balandra Restaurant.



Anem per parts, a quarts de vuit ens recollia el trenet turístic que ens va portar fins a la plaça de la Catedral, i on vàrem començar el recorregut a peu fins a l' Arcs Restaurant, on vàrem tastar Salmorejo de romesco amb broqueta de llagostí i poma. Ens van explicar que és l'entrant del menú del romesco. Era una crema molt fina freda, on notaves tots els gustos del romesco, amb el llagostí i la poma li donava un toc més fresc i més cruixent.

Vàrem contiuar fins al carrer Caballers on hi ha el restaurant Degvsta, vàrem tastar uns Paquetets de botifarra blanca, xitaques i ceba confitada, en un llit de romesco.

Després cap al De Vins, que encara que fos el seu dia de festa ens esperaven amb un Dau de bacallà confitat amb romesco suau. Tot el recorregut des de que vàrem sortir del primer restaurant va estar plovent, i no ens ho acabavem de creure. Sonmiava amb els bolets que aviat es faran, de la fresca després de la pluja, i .... amb quin plat o tapa faria si pogues participar en les Jornades. 

Al Serrallo vàrem anar al resturant Xaloc, on tenien preparat unes Patates estil braves, confitades amb romesco i allioli. La teoria de per què unes patates i no una altra cosa, s'explicava dient que molts cops un cop menjat el plat, i quedant només el suc, exclamem que voldríem més patates, tant bones com el peix.

I per acabar la nostra ruta vàrem anar a parar al restaurant Balandra, que ens oferien un Pinxo de rap i gambes banxat amb romesco, amb una molt bona presentació i pel nostre gust, el millor romesco. 

Totes les tapes ens les acompanyaren amb la cervesa Inèdit, nosaltres que no acostumem a demanar cervesa, ja que ens agraden altres tipus de bombolles, en vàrem beure al llarg de tota la ruta, i amb això ja està tot dit.

Durant tot el recorregut vàrem grabar petits moments que els podeu veure en aquest vídeo.




I per acabar, la nostra proposta de tapa és: Sípia estofada amb patates i romesco. Que en un altre moment us explicarem com l'hem feta.




8 comentaris:

  1. El meu romesco és el de la meva àvia!!!! L'he de grabar un dia explicant com el fa!!!
    Sensacional, una molt bona tarda-vespre!!!

    Aquesta sípia estofada fa molt bona pinta!!!

    I el Pol ja espera la mermelada de magrana!!! Je je je

    Mil ptnts

    ResponElimina
    Respostes
    1. Graba-la, és part del nostre patrimoni cultural, és memòria històrica!

      Elimina
  2. A mi el romesco m'entusiasma! M'agrada molt i la trobo una salsa molt complerta i molt "mitjaval"... és un d'aquells sabors que em recorda on es casa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara que hi ha un romesco per cada cuiner/a, és una recepta de casa nostra. Quan en fem no puc parar!!

      Elimina
  3. Em va fer ràbia no poder-hi ser. i llegint-vos encara se'm posen les dents més llargues ;-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et vàrem trobar a faltar, em sembla que aviat ens veure ;-)!!

      Elimina
  4. El Romesco em xifla....llàstima que no he pogut venir-hi mai! A casa, el que calgui però sortir i destinar hores que no tinc és èpica pura.
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'entenc i molt, i no saps quina odissea vàrem fer per poder anar-hi!! Jajaja

      Elimina