divendres, 22 de març del 2013

Croquetes de formatge de cabra i melmelada d’albergínia


Fa vint anys que conec l’Àlex, puc dir que és un dels bons amics que tinc. Sempre està al costat, per escoltar, per compartir, riure. Ens ha passat de tot, i continuem sent bons amics. L’Àlex va decidir ser cuiner, i contra mar i marea, en va estudiar, en va fer practiques i s’hi va posar a treballar. El què no li van ensenyar és què l’ofici de cuiner et fa viure la vida dins uns horaris molt diferents a la resta dels mortals. Treballes molts caps de setmana i normalment tens un horari partit. Fins i tot el més persistent pot fer figa, i tot se’n recent, la parella, els amics… però aquesta no és la qüestió, el problema només hi és quan creus que hi ha un problema. Si es pot solucionar, quin és el problema? I sinó es pot solucionar, perquè ens hi capfiquem? L’Àlex té moltes virtuts, i una és el cuinar. Avui fa anys, i li dedico aquest recepta que em va ensenyar, ell la fa apte per celíacs, per la Montse. Però us he de dir que la vaig fer amb farina de blat i també va quedar molt bé.






Necessitem:
Per la massa:
·         1 albergínia
·         ½ ceba
·         1 paquet de rulo de cabra, dels petits
·         4 cullerades de melmelada d’albergínia
·         200 g de farina
·         140 cl d’oli
·         1 l de llet
Per les croquetes:
·         Pa ratllat
·         Ou
·         Farina
Tallem la ceba a trossets petits i la posem en una cassola amb l’oli i la courem a poc a poc, tallem l’albergínia i l’afegim a la ceba. Ho deixem suar, que es faci molt a poc a poc. Ho salem.  A part posem el litre de llet amb el formatge tallat a trossets a escalfar.
Quan la ceba i l’albergínia estiguin cuites hi afegim la farina, i la courem una mica. Hi afegim les cullerades de melmelada d’albergínia, i remenem. Aquest és el moment d’anar afegint la llet amb el formatge, i anar remenant contínuament. Rectifiquem de sal i ho deixem refredar.
Quan estigui ben fred, podrem anar formant les croquetes que les passarem per farina, després per ou batut i finalment per pa ratllat. Les acabarem de coure fregint-les amb abundant oli ben calent.




Àlex, moltes felicitats, i moltes gràcies per tots aquests anys!!

11 comentaris:

  1. Boníssimes aquestes croquetes!!! I amb aquesta melmelada.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. M´agradat llegir com expliqueu l´historia, i molt més la vostre acurada presentació, en totes les receptes, visualment i gastronòmicament digne dels millors sibarites.

    ResponElimina
  3. Guauuuuuu. Bonissimes aquestes croquetes!! Formatge de cabra i alberginia!!! Brutals! Sobre el que expliqueu del vostre amic....es veritat q el mon de la restauracio requereix la vida, pero dema que faig anys....Celebrare els 25 anys de la meva vida feliç, x haver nasct, crescut i disfrutat cada dia duna feina tan maca. Petonets. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  4. És que feu unes coses tan bones.........MMMmm...no em puc imaginar quin gust pot tenir una melmelada d'albergínia....
    Bona Pasqua!!! Petons,
    Olga

    ResponElimina
  5. Quina recepta més espectacular. No sabia que tenieu blog tot i que ja fa uns anyets que us conec ( Firagost a Valls, tele...) així que ara ja sóc seguidora del blog i tot.
    Petonets

    ResponElimina
  6. Per aquests amics tant bons que sempre estan allí!
    Les croquetes m'encanten! us han quedat molt bé, que les de formatge són ben difícils de fer!
    ptns!!

    ResponElimina
  7. Quina bona pinta tenen aquestes croquetes! M'apunto la recepta pq han de ser delicioses!
    Teniu raó, els problemes hi són quan se'ls considera un problema. Tot i que no sé si acabo d'entendre la situació del vostre amic cuiner, espero que tot li vagi bé i tot millori :)

    Molts petons ^^

    ResponElimina
  8. Uaaala quines croquetes més requetebones!!!
    Hem posaria a fer-les ara mateix si no fos per la mandrota que em fa la melmelada d'alberginia...
    A veure com ho resolc, jo, això :O) Bufff... quina feinada!!!

    ResponElimina
  9. Snif snif als meus pares (penso) els encantarien !!!!

    ResponElimina
  10. Encara que en força retard, gracies per aquesta dedicatòria!!! la veritat es que els anys sembla que no però van passant, qui ho diria que ja en fa vint que ens coneixem.

    Com molt be diu la Bet, aquesta recepta la vaig crear que fos apte tant per celíacs com ha intolerants a la lactosa. Els ingredients son bàsicament els mateixos, heu de substituir la farina de blat per farina d'arròs, i fer servir tant llet sense lactosa com pa ratllat apte per celíacs.

    Si teniu oportunitat no deixeu de fer-les!!

    La veritat es que les melmelades dels fruits donen molt de joc!! podeu provar de fer altres combinacions per exemple amb la melmelada de carbassa o de pastanaga. Talleu o ratlleu la carbassa, la feu suar amb la ceba, i afegiu la melmelada de carbassa i unes fulles de menta ben picadetes, la farina i la llet calenta. Ja hi teniu la massa.

    I si mai feu una botifarra amb seques no deixeu de saltar les seques amb una mica de melmelada d'all i un punt de romaní!!

    Bon profit!!!!


    Àlex

    ResponElimina