dijous, 9 de maig de 2013

La calçotada


Us heu passejat algun cop per l’Alt Camp? Els caps de setmana d’hivern són especials, quan surts, pels camins, sempre es veuen arreu torrasses de fum que s’enlairen cap al cel. L’olor de calçots cuits, depenent l’hora, fa que la panxa protesti. La calçotada, què és més una festa gastronòmica o una reunió amb els amics i la família? Al cap i a la fi, la calçotada acaba sent una trobada llarga de menjar, parlar i de retrobaments. Els què vivim a la comarca, en fem alguna, però gairebé sempre es fa al tros, o com diuen aquí, al “defora”. No m’allargo més, només us volia il·lustrar els sentits que es desperten, els mateixos que volem despertar amb aquesta nova melmelada:
Ho heu llegit bé, és la nova melmelada de Calçots. Aquest any ens hem estrenat!
Per fer-la, primer, els hem preparat i cuit, talment com una calçotada, amb les redoltes, les graelles, i el fum....


Torrasses de fum
Els hem pelat i n’hem fet melmelada. Ha quedat una melmelada, fumada, dolça i molt suau. I us volem fer aquesta proposta:

Una mossegada de melmelada de calçots i romesco
Necessitem:
  • Un làmina de pasta de full
  • Melmelada de calçots
  • Salsa de romesco
  • Ou batut

Tallem la pasta de full en cercles, amb l’ajuda d’un talla pastes rodó, d’uns 4 cm, ho posem en una safata per anar al forn, i ho pintem amb l’ou batut. Ho enfornem a 200 graus fins que estiguin daurats. Els deixem refredar i els obrim per la meitat. Sobre la meitat de sota hi posem una cullerada de melmelada de calçots i al damunt, una de salsa de romesco. I ho tanquem amb la part de sobre del cercle. Això és tot, així de fàcil. Us ho ben asseguro, amb aquesta combinació retornareu a la calçotada!