divendres, 23 de novembre del 2012

Lligall d’espàrrecs, bacallà i núvol de melmelada d’all



Des de l’antiga Grècia ens ha arribat la tradició de voler trobar l’element original, aquell element del què està fet el cosmos. Va ser Plató que va teoritzar que l’univers estava format pels quatre elements, terra, aire, aigua i foc, tradició que ens ha arribat fins ara. Anant més enllà, sempre s’ha cregut que havia d’existir un element perfecte, d’ aquell del què estaven formats els cossos celestes, que no tenia res a veure amb els elements terrenals. Aristòtil en va dir éter. La cerca d’aquesta substància s’ha allunyat de la recerca científica, on l’alquímia va agafar el relleu.
No va ser fins al segle XVI en què la ciència i els descobriments sobre la matèria van oblidar i deixar de costat la teoria dels elements. Encara que ara els elements només són un record del passat, i uns “elements” poètics, van servir per començar la llarga cursa de la ciència, tant necessària i tant propera, però tant desconeguda. Aquesta setmana se celebra la 17a Setmana de la ciència, us recomano la visita a la seva web, amb iniciatives com aquesta són una manera de fer-la arribar al gran públic.
I quina relació tenen els quatre elements amb el plat que us proposem? Quan pensàvem amb aquest plat, era com si estiguéssim pensant amb el PLAT,  sense ni adonar-nos vàrem posar tres dels quatre elements, la terra amb els espàrrecs, l’aigua amb el bacallà i l’aire amb el núvol de melmelada d’all, jugant amb aquests tres elements gairebé ens hem convertit amb uns experts alquimistes.
Necessitem espàrrecs de marge, les puntes més tendres, bacallà fumat, un tall per cada lligall, 200 ml de nata per muntar i quatre cullerades de melmelada d’all.
Posem a bullir aigua amb sal, quan bulli courem els espàrrecs al vapor durant 12 minuts, els traurem i refredarem amb aigua i glaçons. Un cop freds els posarem sobre paper absorbent per treure l’accés d’aigua.

A part farem el núvol de melmelada d’all, muntant la nata i  afegirem les quatre cullerades de melmelada. Tallarem unes tires del bacallà. I ja podem muntar el plat. Al fons hi posarem una cullerada del núvol de melmelada d’all, a sobre hi posarem quatre espàrrecs embolcallats amb una tira de bacallà. 


Aquest podria ser un bon aperitiu, fàcil de fer i fàcil de menjar!

8 comentaris:

  1. Una combinació perfecta bacallà, espàrrecs i all. Un aperitiu sorprenent i deliciós

    ResponElimina
  2. Aquest lligall d'espàrrecs es molt original i molt ben presentat.

    ResponElimina
  3. fàcil i deliciós, tens un bloc fantàstic per aquí ens quedem i et convidem a visitar el nostre http://elmagoylabruja.blogspot.com
    una abraçada

    ResponElimina
  4. Tens un detallet al meu blog!!!
    http://elsfogonsdelavianuri.blogspot.com.es/2012/11/nou-premi.html

    ResponElimina
  5. Tan els esparrecs com el bacallà ens agrada molt.
    Una recepta original.
    La tindré que provar.

    ResponElimina
  6. Aquest plat és d'Estrella Michelin!!!! MMmmm....
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  7. Això es realment ua recepta ben gormanda, me l'apunto. Petons.

    ResponElimina
  8. Quina cosa tan delicada...el núvol de melmelada d'all que deu ser exquisit, i els esparregs i el bacallà que m'encanta...un entrant deliciòs!

    ResponElimina