XI
LES CIRERES INGÈNUES
Mena els infants Pantídia per la verdor del prat
un dia clar de juny, obert de bat a bat;
hi ha flors a cada marge i el cel és innocent;
la pols mateixa, quan es mou, és resplendent,
I criden els infants en blanca volior,
i canten i s'enpaiten dellà de les passeres.
Del cirerer ni veuen l'ombreig i l'abundor:
Al cor de l'arbrer, hissada sobre els herbatges molls,
la mare, penjarelles de foc posa en senalla,
i vora seu convoca els cants i la batalla:
-Per al que vingui tot seguit hi ha dos penjolls!-
I n'heuen tots, i fugen d'uns vímets a l'abric,
i tot seguit adornen les càndides orelles:
o nas i boca es pinten d'unes regors vermelles,
de llurs dentetes d'esquirol en el fadic.
Tot sol, amb les cireres s'alegra el més infant,
i en ses mans bellament saltironen i dansen,
¡i quin obrir-se els ulls que miren, i no es cansen,
les joies de l'estiu que tenen al davant!
La mare el va collir, l'alçà a la llum del dia
i el féu, contra del cor, lloat i beneït:
-L'un vol la vanitat, l'altre cerca el profit;
el benaventurat és qui pren l'alegria.
Josep Carner
(Els fruits saborosos, 1906)
El cirerer esdevé personatge dins un paisatge. Com descriu el poeta el plaer que representa anar a la fresca del matí, a menjar cireres de l'arbre, és com retornar a la infantesa. Qui no s'ha penjat unes cireres a les orelles?
Ja amb les mans i la cara netes hem tornat a fer melmelada de cirera, aquest any l'hem feta de les varietats 4-84 i santina, varietats de mig temps, dolces i fortes, de color granate fosc. Per a fer un pot de melmelada calen moltes cireres i s'han de treure molts pinyols.
despinyolador |
Després d'un llarg hivern de verds, grocs i tanonges, arriba la primavera amb el seu vermell exultant. Les cireres ens avisen que ve el bon temps i que l'estiu ja és aquí.
Això és un poema visual com cal! Sou delicadament sensibles. Ara he entès què volíeu fer amb la foto!
ResponEliminaMagnífiques, sou magnífiques.
Nani
gràcies Nani, el resultat aquest any és fantàstic!
EliminaLes cireres sempre tan suggerents...potser passi a
ResponEliminabuscar- ne una confitura.
són les nostres mimades, són de collita pròpia, i les anem a buscar pel matí. El resultat és una melmelada amb molt de "carinyo". Quan volguis, estarem encantades.
EliminaNo us coneixia i m'agraden molt les vostres propostes. I sobretot m'agrada... el nom del vostre bloc! És genial, pura literatura catalana. Ja teniu una seguidora més! Petons
ResponEliminaGràcies Marina, de fet quan vàrem crear l'empresa el nom va ser el més fàcil i més clar. Totes dues som lectores de Josep Carner des de la infantesa.
EliminaGràcies per seguir-nos
Gràcies per visitar el meu bloc, m'en alegro que t'hagi agradat. Espero venir aviat a Valls a tastar les vostres melmelades. Fins aviat.
ResponElimina