diumenge, 23 de febrer del 2014

Vedella estofada amb melmelada de ceba

Fa un temps, quan vàrem començar a fer melmelades, tot i tenir una certa experiència en fer-les, ens vàrem trobar molts reptes, un d'ells era fer-ne de noves i mantenir un petit estoc de les què teníem fetes. Amb els anys, i molt a poc a poc, hem anat creixent, i ho veiem amb els estocs, no ens agrada fer curt de cap melmelada, però a vegades passa, l'espai ens ha quedat petit, i comencem a pensar que no en podrem fer de noves, de moment.
Si fas melmelades amb fruita i verdura de temporada, no sempre pots fer-ne del què vols. Això vol dir, que cada moment té les seves melmelades, ja hem parlat o explicat algun cop que ara és temps de cítrics, i val la pena aprofitar-ho. També existeixen les melmelades a-temporals, aquelles que les pots fer qualsevol moment de l'any, per nosaltres vol dir que encara no hem trobat ningú que en faci a prop nostre, com la ceba,que la fem seca no tendra, que ja ens agradaria.
A la nostra pre-història només fèiem ceba confitada, teníem un client que la feia servir per cuinar amb bacallà. Fa un temps cap aquí que ens vàrem decidir a fer-ne melmelada, i els resultats són que no donem l'abast de fer tota la que ens demanen. Crec, i ara és una opinió personal, que pelar tota la ceba que necessitem cada vegada ens fa tanta mandra perquè sempre es converteix en una vall de llàgrimes.
Aquesta és una recepta que sempre hem fet, dins hi tot quan fèiem ceba confitada.





Necessitem:

  • 750g de vedella feta a daus (hem fet servir jarret)
  • 230g de melmelada de ceba
  • 750ml de vi blanc
  • 1 got d'aigua
  • oli d'oliva
  • sal 
  • pebre 
  • 1 fulla de llorer

per acompanyar:

  • 1 pastanaga
  • 1 tros de carabassa
  • 1 ceba tendra
  • 1 carbassó
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot groc
  • bròquil
  • xampinyons
  • albergínia






Salpebrem la vedella. 
En una cassola enrossim els daus de vedella amb oli. Quan els tinguem rossos hi afegim la melmelada, el vi, l'aigua, la fulla de llorer. Quan bulli abaixem el foc, i deixem que es vagi coent a foc molt lent. Necessitarem més o menys una hora, depenent de quin foc fem servir, etc. Arriba un moment que el suc és més dens i brilla, aquí és on hem de tancar el foc, sempre comprovant que la vedella estigui cuita, si encara li falta i no queda suc podem afegir una mica més de vi blanc.






Tallarem totes les verdures a tires, menys l'albergínia, el bròquil i els xampinyons. L'albergínia en farem rodanxes i després les partirem en quatre parts. Els xampinyons els farem a làmines. El bròquil en farem flors.
Ho posarem a cou al vapor. Tan podem utilitzar una olla convencional amb el suplement per coure al vapor com un estri que serveix pel forn i el micro-ones. Les hem fet al micro-ones, a la base hi hem posat una mica d'aigua, el temps de cocció depèn molt del micro, nosaltres hem necessitat uns 12 minuts. Ah, i les hem cuit totes juntes, encara que sigui un sacrilegi.






Quan ho posem al plat a les verdures les amanim amb un bon oli i hi posem sal al gust.
Ja ho tenim tot a punt!

3 comentaris:

  1. Quin estofat mes bo.
    M'agrada mes amb verduretes, que amb patates.
    Se sembla al goulash.
    La propera vegada el faré amb melmelada de ceba, en lloc de posar-li ceba crua.
    Petons

    ResponElimina
  2. Ha de quedar molt bo aquest estofat fet amb mermelada... Suposo que li donarà un toc suau i amorós amb el sucre. Molt bona idea!! Petonets!!

    ResponElimina
  3. Una bona manera d'amorosir la vedella amb aquesta melmelada.
    Petonets.

    ResponElimina